Wat hebben een bos en een goed team gemeen?

Wat hebben een bos en een goed team gemeen?

Een bos is een verzameling van bomen, gewone planten, bloemen waarin  ook verschillende dieren leven. In een optimaal team heeft iedereen een eigen functie en taak, maar ze hebben elkaar allemaal nodig om goed te presteren. Een goed team functioneert dus net zo is als een bos.

En ik vind het heerlijk, geniet ervan om daarin en daartussen te wandelen.

Ik heb in mijn diverse werkkringen aan heel veel teams of een samenstel van teams (afdelingen) leiding mogen geven en aan reorganisatieprocessen invulling gegeven. Daarbij stond voor mij altijd de combinatie van de individuele mens en het gezamenlijke doel centraal.

Mijn overtuiging is namelijk dat als mensen optimaal willen functioneren het team of afdeling waarin ze werken uitgebalanceerd moet zijn. Niet alleen in taken, maar met name in een goede combinaties van verschillende typen mensen.

Ik noem dit een homogeen team dat bestaat uit de heterogene kwaliteiten van de samenstellende leden.

Op een vrouwenafdeling waar vaak niets wordt uitgesproken zijn bermbrandjes aan de orde van de dag, terwijl op een mannenafdeling het “haantjesgedrag” en elkaar “vliegen-afvangen” meer regel is dan uitzondering.

Ik heb op de ene afdeling mannen en op de andere afdeling vrouwen aangenomen, waardoor de harmonie, de samenwerking en met name het team-resultaat positief werd beïnvloed.

Om inzicht te krijgen waar de individuele teamleden elkaar blokkeren dan wel aanvullen gebruik ik vaak de methodiek “Kern-kwaliteiten” en “Kern-kwadranten”.

Mooie methodieken om van elkaar te leren, de verschillen en soms ook de irritaties van elkaar te onderkennen waardoor een juiste dynamiek en samenwerking in het team ontstaat en daarmee hun resultaat wordt vergroot.

Net zoals een bos diversiteit nodig heeft, zo hebben teams en afdelingen dat ook nodig.

Wilt u meer weten van mijn aanpak en hoe ik het resultaat van uw team/afdeling kan vergroten, stuur dan voor contact een mail naar:

Deel dit stuk:

Delen via Facebook
Delen via Twitter
Delen via WhatsApp
Delen via LinkedIn
Delen via Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *