Ik mag er ZIJN – en wat Freek de Jonge daarmee te maken heeft

Ik mag er ZIJN – en wat Freek de Jonge daarmee te maken heeft

Freek de Jonge speelde een try-out van zijn nieuwe programma in ons theater in Noordwijk. Een cabaretier die me altijd al inspireert, omdat hij de wereld, de actualiteit vaak met een filosofische blik bekijkt en ontleedt. Hij laat me anders kijken en anders zijn. In zijn programma stelde hij de vragen centraal: “Mag ik er wel ZIJN?” en “Wil ik er wel ZIJN?”.

Dat raakte me. Dit zijn de vragen die mij in het hier en nu houden. Die mij geleerd hebben mijzelf centraal te stellen. Mijn leven niet altijd te laten leiden door wat anderen zeggen wat te doen of wat te denken. Ik heb daardoor geleerd mezelf lief te hebben en daarmee de start gemaakt voor een gelukkiger leven.

In mijn coachingspraktijk kwam laatst een vrouw die had geleerd om zichzelf weg te cijferen. Op haar werk liet ze zich door anderen sterk beïnvloeden dat te doen wat zij wilden. Thuis vond ze zich niet belangrijk genoeg om voor zichzelf op te komen. Ze voelde zich klem gezet. Ik vroeg me af of de ander hierin een rol had of had ze zichzelf misschien klem gezet?

Toen ik haar de vraag stelde “Mag je er wel ZIJN van jezelf?” opende dat haar hart, kwamen haar tranen van verdriet én geluk, groeide haar zelfverzekerdheid en werd haar zelfvertrouwen groter en groter.

Deze vraag had ze zichzelf nog nooit had gesteld. Nog sterker had ze nooit durven stellen.

Stel jij jezelf deze vraag wel eens? Zou jij het wel durven?

En wat is het antwoord dat jij dan geeft op de vragen: “Wil jij er wel ZIJN?” en “Mag je er wel ZIJN?”

Deel dit stuk:

Delen via Facebook
Delen via Twitter
Delen via WhatsApp
Delen via LinkedIn
Delen via Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *